A Föld felmelegedésének következtében megváltozik az almák íze és szerkezete: egy japán tanulmány szerint bár érezhetően édesebbek, állaguk lisztesebbé is válik.

A klímaváltozás édesebbé teszi az almát

A Föld felmelegedésének következtében megváltozik az almák íze és szerkezete: egy japán tanulmány szerint bár érezhetően édesebbek, állaguk lisztesebbé is válik.

A kutatók, akik felismeréseiket a Scientific Reports című szaklapban mutatták be, a Fuji és Tsugaru almafajták adatait vizsgálták. Ezeket az 1970-es évek óta termesztik Nagano és Aomori prefektúra két ültetvényén. Az átlagos hőmérséklet ezeken a területeken évtizedenként 0,31-0,34 Celsius-fokkal emelkedik, a termesztési eljárás és a fajok azonban nem változnak. Az íz és a szilárdság mellett a virágzás idejében is változás állt be: évről évre egyre később kezdődik. Az alma a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök rangsorában a citrusfélék és a banán mögött a harmadik helyen áll.

Ajánlott tartalom

AM: nemzetstratégiai kérdés a hazai vetőmagágazat

Nemzetstratégiai kérdés a hazai vetőmagágazat. A hazai agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságához alapjaiban járulnak hozzá a hazai, kiváló minőségű vetőmagok és szaporítóanyagok - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára csütörtökön Szarvason, az I. Országos Vetőmag-gazdálkodási Konferencia megnyitóján a tárca közleménye szerint.