A kormány új változtatása minden épület tulajdonost érinteni fog

Novembertől megújulnak a lakóingatlanok energiatanúsítványaira vonatkozó előírások Magyarországon, amelyek részletesebben vizsgálják az ingatlanok energiahatékonyságát, és az érvényességi idő is öt évre rövidül.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Egy jelentős változás a láthatáron: novembertől megújulnak a lakóingatlanok energiatanúsítványaira vonatkozó előírások. Ez új időszakot indít a lakás- és lakáshitel piacon, és felhívja a figyelmet az energiahatékonyság növekvő fontosságára. A K&H Bank közleménye szerint az új szabályok értelmében az energiatanúsítványok érvényességi ideje öt évre rövidül az eddigi tíz évről, és a tanúsítványok mostantól részletesebben vizsgálják az ingatlanok energiahatékonyságát. Így például információt nyújtanak a fűtéshez, világításhoz, szellőzéshez, légkondicionáláshoz és melegvíz-használathoz szükséges energiafogyasztásról. Az új energiatanúsítványok jelentős változást hoznak az energiahatékonysági besorolások terén is: az „A+++” kategóriába kerülnek a legjobb ingatlanok, a leggyengébb minősítés pedig az „I” kategória lesz. Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője hangsúlyozza, hogy az új tanúsítványoknak köszönhetően a vevők pontosabb képet kapnak a megvásárolandó ingatlanok energiatakarékosságáról, ami kedvezőbb alkupozíciót eredményezhet az ármegállapodás során.

A Lechner Tudásközpont adatai szerint a tavaly gazdát cserélt több mint 125 ezer lakó- és szállásjellegű ingatlan 51 százaléka volt “FF” kategóriájú, azaz átlagos vagy annál rosszabb minősítésű az energiatanúsítvány szerint. Suba Levente szerint a magyar lakásállományt nézve bőven van tér a fejlődésre, különösen az energiakorszerűsítés szempontjából.

Az új, részletesebb energiatanúsítványok komoly hatással lehetnek a lakáshitelezési piacra is. “Várhatóan a takarékosabb, alacsonyabb fenntartási költségekkel rendelkező lakóingatlanok iránt nagyobb lesz a kereslet” – hangsúlyozta Suba Levente. Hozzátette, hogy a K&H Bank “zöld lakáshitelt” kínál, amely kedvezőbb kamatokkal nyújt hitelt az új és használt ingatlanok megvásárlására, valamint felújításokra, mint például a napelemek telepítése vagy a hőszigetelés felújítása.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.