A megújuló energia rejtett természetvédelemi költségei

A Natura 2000 a közös örökség védelmére jött létre, de az atomizált ellenőrzés miatt a vadvilág még mindig az egyes tagállamok változó politikájának van kiszolgáltatva.

Luke Dale-Harris, ökológiai témákkal foglalkozó szakújságíró megkérdőjelezi a Natura 2000 alkalmasságát arra, hogy hatékony környezetvédelmi szabályozóként működjön.

Amikor szabadon keresztül vándorolnak Európán, a madarak nincsenek tisztában az alattuk elterülő láthatatlan országhatárokkal. Ugyanazokat az útvonalakat követik, amelyek az idők kezdete óta eljuttatják őket a meleg vidékekre, s amelyeket csupán a táj változatlan körvonalai – egyik oldalon az Atlanti óceán partvidéke, a másikon pedig a Kárpátok hajlatai – jelölnek. De az számít a legjobban, amit nem kaphatnak meg: a jövőjüket – beleértve a mi jövőnket is – az egész kontinensen változóban lévő politikai és gazdasági árapály diktálja.

Ma a legnagyobb becsben a növekedés és a haladás áll, a természetes világ ki van szolgáltatva az emberiség törekvéseinek. A szabadpiac, a saját pályáján haladva, kiszipolyozza a saját fennmaradásához is alapvetően fontos, életet adó földet. A világ érzékenyebb és gazdasági szempontból felesleges fajai – a hiúz, a békászó sas, vagy a mezei tücsök, folyami zuzmó – csak addig marad fenn, amíg a létezésüket erkölcsi parancsnak, kiirtásukat pedig szégyennek tekintjük. Ez a természetvédelem mozgatórugója. A szégyen és az erkölcs azonban kultúrafüggő és még azon belül is meginoghat. A természet azonban nem. A sikeres természetvédelmi programokhoz, különösen a levegőben és a vízben élő fajok esetén, az országhatárokon átnyúló politikára és világszerte olyan törvényekre van szükség, amelyek azonos szabálykönyvből merítenek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).