Újabb fagyos tavaszok jöhetnek – ezért volt hóból a húsvéti nyuszi

Európa lakosai Londontól Berlinen át Kijevig emberemlékezet óta nem látott fagyos húsvétot éltek át és a klímakutatók szerint hasonló dermesztő tavaszok várnak ránk. Az energiaszolgáltatók tapsolnak, az agártermelők átkozódnak, a tőzsdespekulánsok mindkét ágazat papírjain nyerhetnek.

Nagy-Britannia lakóinak idegeit ötven éve nem látott jeges időjárás borzolta márciusban, írja a napi.hu. Berlinben megnyitották ugyan a német főváros népszerű tóparti napozóhelyét, ám sütkérezés helyett hónyuszikat építettek az emberek. Kijevben hódeszkákon siklottak a fiatalok kerülgetve az ember magas hóban elakadt buszokat – derül ki az AP összefoglalójából, ami arra keres választ, mi okozta a tavaszi telet. A szakértőknek feltett kérdésekre adott feleletek alapján úgy tűnik, az a veszély fenyeget, hogy a Föld északi jégsapkájának olvadása miatt a következő években rendszeresen megismétlődhetnek az ideihez hasonló télies tavaszok.

Az európai telek normális esetben azért enyhék és csapadékosak, mert az Atlanti-óceán felől érkező langyos szelek uralják az időjárást. Az elmúlt hónapban azonban főként az északkeletről betörő légáramlások vették át az uralmat, fagyos északi-sarki levegővel jegelve le Európa nagy rését. A változás hátterében az állt, hogy kicsi volt a különbség az északabbra és a délebbre lévő levegő nyomása között. Ez elgyengítette a nyugati szeleket, utat nyitva az Északi-sark és Szibéria felől előrontó ordas hideg előtt.

Nem kéne levetni a jégsapkát

Az elmúlt évek klímakutatásai egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy olvadóban van, visszahúzódik az Föld északi féltekéjén kialakult jégsapka. Mivel a jég szerepe az óceánok hűtése, az olvadással nőni fog az északi részek hőmérséklete, így csökken a különbség az e térség felett lévő és az ettől délebbre lévő levegő nyomása között. Ez azzal járhat, hogy az északi hidegnek többször lesz esélye rárontani Európára. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az időjárás alakulása persze sok egyéb kényezőtől is függ, de többségük egyetért abban, hogy az előbbi hatás működhet.

A gazdaság szereplői nyerhetnek és veszthetnek is az ügyön. A rendkívüli hideg miatt napok óta emelkednek az európai gázárak, és velük drágulnak az energiaágazat részvényei. Az USA-ban a búza tőzsdei jegyzése nő, mert a fagy károsíthatja a vetéseket, míg a kukoricáé esik, mert a sok csapadék mérsékli a nyári forróság okozta károk veszélyét. A brit építőipar padlóra került, mert a hóesésben nem kezdődtek meg a tavaszi építkezések, az ukrán agrárgazdálkodók tűkön ülnek, mert a tavaszi vetések késlekedése súlyos károkkal fenyegeti őket.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.