A németek túlvannak az atomenergián

Miközben Magyarországon egyre több és nagyobb atomerőműveket tervez építeni az, akinek ilyesmi hatalmában áll, Németországban már lassan ciki lesz részecskék egymásnak csapásából áramot csinálni. Na jó, ez kicsit túlzás, de az biztos, hogy a elmúlt kicsit több mint 30 napban.

Németországban több energiát nyertek a napból és a szélből, mint atomreaktorokból. Ráadásul nemcsak együtt, de külön-külön is több energiát adott a nap és a szél, mint az atom, amire még nem volt példa. A Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme nevű kutatóintézet jelentése szerint

a naperőművekből 6.24

a szélkerekekből pedig 7.09 terawatt áramot nyertek július 1 és augusztus 5 között

nukleáris erőművekből pedig csak 5.94-et.

Ez nagy áttörés, azt jelzi, hogy a németek nagy energia-rendszerváltása, amit még a fukusimai katasztrófa után jelentettek be, lassan, de halad. A képet rontja viszont, hogy ahogy a Powermag.com grafikonján is látszik, a legtöbb energiát még mindig a szén adja, ami a lehető legszennyezőbb megoldás.

Az elmúlt kicsit több, mint 30 napban a német áram több mint 44 százalékát, 22,26 terawatt a szén-, főleg ligniterőművekből nyerték. Ez egy amolyan mellékhatása a nagy energia-rendszerváltásnak, ami leginkább arra ment rá, hogy az éghajlatot amúgy nem annyira szennyező, de baromi népszerűtlen nukleáris energiát kiváltsák a megújulókkal, de közben német környezetvédő szerint 10 új szénerőmű is nyílt, ami azért nem annyira rendszerváltó, inkább visszaváltó folyamat.

-

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.