A Nissan bemutatta hidrogén hajtású terepjárója prototípusát

A Nissan Terra Concept egy energiacellás SUV, melyet a 2012-es párizsi autókiállításon mutattak be szeptember 27.-én. A zéró kibocsátású autó négykerékmeghajtásos hidrogén és elektromos motorral rendelkezik.

Az elülső kerekeket a Nissan LEAF modelljében is található technológia hajtja, a hátsó meghajtásról pedig a gyártó PIVO autóiban található prototípus gondoskodik. A motoroknak a Nissan saját fejlesztésű hidrogén üzemanyagcellái szolgáltatnak megújuló energiát, melyek a 2005-ös modellek hatodába kerülnek, köszönhetően annak, hogy a gyártáshoz szükséges nemesfémek mennyiségét negyedére csökkentették. Bár kívülről tipikus terepjárónak néz ki széles kerekeivel és megemelt alvázával, belülről inkább egy luxusautóra hasonlít a Terra Concept. A modell még csak prototípus, mégis azt jelzi, hogy a Nissan készen áll a hidrogénhajtású járművek tömeggyártására amint az ezekhez szükséges töltőállomások is felépülnek.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.