A Photon Energy 20 éves helyszíni áramvásárlási megállapodást kötött a FORVIA Clarion Hungary vállalattal 13,5 GWh mennyiségre

A villamosenergia-vásárlási megállapodás értelmében a Photon Energy 630 kWp teljesítményű naperőművet fejleszt, épít fel és üzemeltet az ügyfél telephelyén, amely a tervek szerint 13,5 GWh villamos energiát fog termelni a 20 éves szerződéses időszak alatt.

A Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) („Photon Energy Group” vagy a „Vállalat”) bejelentette, hogy magyar leányvállalata, a Photon New Energy Alfa Kft. 20 éves helyszíni áramvásárlási megállapodást (PPA) írt alá a FORVIA Clarion Hungaryval, az autóiparban globálisan élenjáró FORVIA leányvállalatával egy nagyjából 630 kWp teljesítményű helyszíni naperőmű építésére és üzemeltetésére.

„Nagy örömmel írjuk alá ezt a villamosenergia-vásárlási megállapodást az autóipar egyik globális vezetőjével. A megállapodás újabb mérföldkövet jelent a Photon Energy számára, amely tovább erősíti pozíciónkat a magyar piacon, és bővíti kínálatunkat az ipari szektor számára” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója. „Biztosak vagyunk benne, hogy a kulcsrakész helyszíni áramvásárlási megoldásunk támogatni fogja a FORVIA ambiciózus vállalását, hogy csökkentse szénlábnyomát, miközben hosszú távon jelentősen csökkenti az energiaköltségeit. Ez a projekt az első lépés azon az úton, amelynek végcélja, hogy vezető szolgáltatóvá váljunk a közép-kelet-európai régió kereskedelmi és ipari energiafelhasználói számára a helyszíni PPA-megoldások terén. Dinamikusan fejlődő projektportfóliónk tükrözi a vállalati szektor növekvő igényét a kulcsrakész, mérlegen kívüli megoldások iránt, amelyek fedezik a megújuló energia iránti szükségleteiket, mi pedig készen állunk arra, hogy biztosítsuk ezeket a megoldásokat a napenergia-iparban szerzett 15 éves tapasztalatunk és energiapiaci kapacitásaink alapján.”

A FORVIA globális helyszíni napelemes megoldásai mind a PPA, mind a szolgáltatásként biztosított napenergia (PV-as-a-service) modelleket használják, és mindebben az Engie-Impact globális partnerként működik közre. Helyi fejlesztőként a Photon Energy optimális megoldást tervezett a FORVIA Clarion Hungary számára, amely az erőmű elkészültét követően az erőmű által megtermelt energia 100%-ának vállalati vásárlója lesz.

A PPA értelmében a Photon Energy fejleszti, építi és üzemelteti az erőművet. A létesítmény a FORVIA Clarion Hungary Kft. gyártási telephelyén épül Nagykátán, Budapesttől mintegy 80 kilométerre délkeletre.

A Photon Energy kelet/nyugati tájolású szerkezettel tudja maximalizálni a korlátozott területre telepített kapacitást, hogy potenciálisan a telephely éves villamosenergia-fogyasztásának körülbelül 20%-át fedezze. A tervek szerint 1236 egyoldalas modul telepítésére kerül sor, amelyek a PPA időtartama alatt mintegy 13,5 GWh villamos energiát fognak termelni, így a becslések szerint 3670 tonna CO2 kibocsátás-csökkentést fognak elérni.

Fotovoltaikus erőművekből álló portfóliójának részeként a Photon Energy jelenleg 51,8 MWp összesített termelési kapacitást birtokol és üzemeltet Magyarországon, és több mint 180 MWp összkapacitású magyarországi fotovoltaikus eszközhöz nyújt O&M (üzemeltetési és karbantartási) szolgáltatásokat.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.