A rezsicsökkentéshez hitel kell

A rezsicsökkentés tartalékainak kimerülésével már csak az energiahatékonysági beruházások segíthetnek az energiaszámlák további csökkentésében.

Szalai Gabriella a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. programigazgatója szerint a rezsicsökkentő felújítások egyik legnagyobb gátját nem az igény, hanem a forrás hiánya jelenti, azonban önmagukban a hitelprogramok nem jelentenek megoldást, ugyanis az energiahatékonyságot növelni szándékozó háztartások mindössze 11 százaléka venne fel hitelt a beruházáshoz.

A lakások nagyrésze elavult

Vissza nem térítendő támogatások nélkül viszont csak azok a családok kezdenek rezsicsökkentő beruházásokba, amelyeknek van elég megtakarításuk, de a banki felmérések szerint a lakosság kétharmada nem rendelkezik ilyesmivel – írja a Népszava. A lap azt írta, lakások több mint kétharmada energetikai felújításra szorul.

Elengedhetetlen az állam hathatós szerepvállalása, széles körű, vissza nem térítendő támogatásokkal kombinált támogató programok formájában. Becslések szerint 420 milliárd forint uniós forrásból, kiegészülve a kereskedelmi bankok, illetve a Magyar Fejlesztési Bank hiteleivel, állami pénzek bevonásával, évi 40 ezer lakást lehetne korszerűsíteni.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.