Fizessen, aki nem tesz eleget a megújulók terjedéséért

Az Európai Bizottság bejelentette, kész lépéseket tenni azért, hogy az unió 2030-ra elérje a megújuló energiaforrások 27 százalékos részarányát. Az európai szélszövetség szerint a túl keveset vállaló tagállamoknak egy uniós alapba kellene pénzt fizetniük.

Ha szükséges, az Európai Bizottság lépéseket fog tenni azért, hogy az unióban a megújuló energiák részesedése 2030-ra elérje a kitűzött 27 százalékos arányt, jelentette be Maros Sefcovic, az Energia Unió alelnöke. Maros Sefcovic szokásos éves energetikai értékelésén beszélt a kérdésről.

Konkrétumok kellene

Nagyon fontos fejlemény, hogy az Európai Bizottság nyíltan és határozottan elköteleződött a megújulók kitűzött arányának elérése mellett, kommentálta közleményében Sefcovic bejelentését Giles Dickinson, az európai szélenergia-szövetség (European Wind Energy Association, EWEA) ügyvezető igazgatója.

A Bizottságnak most már csak egyértelműen meg kell határoznia, milyen konkrét lépéseket alkalmazna milyen körülmények között. Ezeket az elveket a készülő uniós direktívában is le kell fektetni, nyilatkozta Giles Dickinson.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.