A Shell kártérítést követelhet a BP-től

Nem zárja ki a Shell angol-holland olajvállalat, hogy kártérítést követel a rivális BP-től, amiért a Mexikói-öbölbeli fúrótorony robbanása után a katasztrófa sújtotta térségben működő összes kutat le kellett zárni, súlyos veszteségeket okozva ezzel az ott fúró vállalatoknak.

A Shell 56 millió fontos veszteségről számolt be hét platformjának lezárása után. A társaság felhívta a figyelmet: amennyiben az amerikai hatóságok által kihirdetett moratórium a tervezettnél tovább is érvényben marad, annak hatása a következő negyedéves eredményekben is megmutatkozik majd.
A Shell leállás által egyik leginkább érintett projektje a Perdido, amely a vállalat legmélyebben, 2500 méteren működő tengeri fúróállomása. A hat hónapra tervezett leállás miatt a társaságnak el kellett halasztania egy vagy két új kútjának beindítását, kitermelése pedig összességében napi 8 ezer hordóval csökkent.
Az angol-holland vállalat világszerte naponta 500 ezer hordó olajt hoz a felszínre mélytengeri fúrások révén. Ennek harmada származik a Mexikói-öbölből.

A BP minden valószínűség szerint nem lesz hajlandó kártérítést fizetni a a versenytársaknak. A héten rekordveszteséget jelentő társaság az amerikai kormány nyomásának ellenállva az olajfúrótornyok állást vesztett munkásainak sem fizetett kártérítést, de egy 100 millió dolláros kompenzációs alap létrehozására sikerült rákényszeríteni.
A Mexikói-öbölben történt katasztrófa kapcsán Peter Voser, a Shell vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy nem ért egyet az amerikai részről szorgalmazott második, biztonsági kutak fúrásával. A megoldást nem a feltáró fúrás mellett végzett biztonsági fúrás jelenti, hanem a megelőzést szolgáló óvintézkedések fokozása.
Voser szerint az iparágnak tanulnia kell a Deepwater Horizon április 20-i katasztrófájából, ennek ellenére a mélytengeri fúrások minden bizonnyal folytatódnak.
A Shell a második negyedévben az előző év ugyanezen időszakához képest harmadával, 2,7 milliárd fontra növelte nyereségét. A kedvező eredmény az olaj- és gázárak emelkedésének, a termelés 5 százalékos növekedésének, valamint a vártnál gyorsabban lezajló költségcsökkentésnek köszönhető.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.