A szélenergia fajlagosan drágább, de termelési költsége megbízhatóbban kalkulálható

Az Európai Szélenergia Szövetség szerint a döntéshozóknak figyelemmel kellene lenniük arra, hogy a szélenergia-előállítás költsége kevésbé van kitéve a nyersanyagárak változásának.

A döntéshozóknak figyelemmel kellene lenniük arra, hogy a szélenergia-előállítás költsége kevésbé van kitéve a nyersanyagárak változásának – közölte az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA). Noha egy kilowattóra energia kitermelése szélerőművekkel drágább, mint fosszilis energiával (szén vagy gáz), az előnyei olyan jelentősek, hogy igazolnák a szélenergia nagyobb arányú használatát a legtöbb európai országban.

A tüzelőanyagár ingadozásának kockázatát nem veszik figyelembe a különféle energiatermelési módok költségeinek összehasonlításakor – mutatott rá jelentésében a lobbicsoport. Egyelőre nem alkalmazzák ezt a megközelítést a Nemzetközi Energiaügynökségnél (IEA), az Európai Bizottságnál vagy kormányzati szinten – állapította meg, hozzáfűzve, hogy a pénzügytanból kölcsönzött módszerekkel bele lehetne vonni ezeket a kockázatokat a költség-összehasonlításba.

A szélenergia-szektor is megszenvedi a világgazdasági válságot: a hitelek elapadása hátráltatja a fejlesztéseket, emellett az alacsony olajár gyengítette a szélnek mint energiaforrásnak a gázzal szembeni versenyképességét.

Christian Kjaer, az EWEA ügyvezetője szerint 50 dolláros hordónkénti olajár mellett valószínűleg olcsóbb az energiaelőállítás széntüzelésű erőművekkel, mint szélenergiával, de ha hozzászámítjuk a kőszén és a kőolaj árának ingadozásából fakadó kockázatokat, a szélenergia máris vonzóbb opció lehet.

Igaz ugyan, hogy az energiatermelő vállalatok figyelembe veszik ezt a kockázatot, de ha a tüzelőanyag ára felmegy, a többletköltséget a fogyasztókra hárítják – mondta. A szél sebességének kiszámíthatósága miatt húsz éves időtartamra 97-99 százalékos valószínűséggel előre lehet tudni, mennyibe fog kerülni az energia előállítása – mutatott rá.

Az EWEA adatai szerint az Európai Unióban elfogyasztott energiának jelenleg alig több mint négy százaléka szélenergia.

Ajánlott tartalom

Hamarosan szélenergiával is fűthetnek a bécsiek

A leginkább két átfolyós vízmelegítőhöz hasonlítható berendezés lényege, hogy a felesleges zöldáramot hővé alakítja, így nem hagyja kárba veszni.