Az átható esőzések, szélsőséges havazások, óriási árvizek és pusztító aszályok a közeljövő amerikai időjárásának szokásos eseményeivé válhatnak - figyelmeztettek kutatók.

A szélsőséges időjárás a közeljövőben megszokottá válhat

Az átható esőzések, szélsőséges havazások, óriási árvizek és pusztító aszályok a közeljövő amerikai időjárásának szokásos eseményeivé válhatnak – figyelmeztettek kutatók.

A Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Uniója) nevű amerikai civil szervezet által rendezett konferencián felszólaló kutatók hangsúlyozták: a szélsőséges időjárás fokozatosan általánossá válhat az Egyesült Államokban. Abban is egyetértettek, hogy mindennek hátterében – legalábbis részben – a klímaváltozás áll. Katharine Hayhoe, a Texasi Műszaki Egyetem kutatója emlékeztetett arra, hogy a súlyos viharok és az elnyúló aszályok gyakoribbá válása kéz a kézben haladt az Egyesült Államokban, méghozzá sokszor ugyanazon a területen. Mint mondta, Nyugat-Texas például rekordhosszúságú száraz időszakot élt át az elmúlt öt évben, miközben két olyan súlyos vihar is esett erre az időszakra, amely átlagosan csak százévenként fordul elő. Nikhil da Victoria Lobo, a Swiss Re nevű svájci viszontbiztosító szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy minél integráltabb egy gazdaság, annál erősebb tovagyűrűző hatása lehet egy helyi időjárási eseménynek az egész gazdaságra nézve. Emlékeztetett arra, hogy a természeti katasztrófák által évente átlagosan okozott gazdasági kár az 1980-as évek 25 milliárd dollárjáról (4700 milliárd forint) a 21. század első évtizedére 130 milliárd dollárra (24500 milliárd forint) emelkedett.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.