A szerencsi erőmű megépítése ellen tüntettek civilek

A Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű építése ellen tüntettek pénteken Budapesten civilek, akik petíciót adtak át az Országgyűlés Civil Irodája megbízott vezetőjének.

A Tokaj-hegyaljai borvidék határában épülő erőmű a civilek szerint túlméretezett, környezetterhelő, megépítése társadalmilag sem indokolt, és veszélyezteti a világörökséget. Ezenkívül “ismeretlen tulajdonosok gazdasági érdekeit szolgálja a helyi civilek és a magyar társadalom ellenében” – mondta a tüntetésen Nagymajtényi Gábor, a tüntetés egyik szervezője.

A petícióban olvasható: arra kérik a magyar kormányt, kövessen el mindent annak érdekében, hogy a “Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit és a Zemplén természeti kincseit visszavonhatatlanul károsító beruházások ügye megnyugtatóan lezáródjon, és a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű építése lekerüljön a napirendről”.
Nagymajtényi Gábor hangsúlyozta: követelik annak a környezetvédelmi hatástanulmánynak a közzétételét, amely alapján kiadták az építési engedélyt, valamint szeretnék elérni, hogy legyen társadalmi egyeztetés a tényleges érintettek mindegyikével.

A demonstráción körülbelül 40-en vettek részt, és átadták petíciójukat  Szedrák Csillának, az Országgyűlés Civil Irodája megbízott vezetőjének, aki továbbítani fogja Katona Bélának, a parlament elnökének.
A Szerencs és Környéke Fejlődéséért Egyesület pénteken az MTI-vel közölte: több változtatásnak – így például a létesítmény áttervezésének és a mérsékeltebb tüzelőanyag-használatnak köszönhetően bizonyossá vált, hogy a beruházás nem veszélyezteti a Tokaji borvidék kultúrtáj világörökségi címet. Az egyesület szerint az ellenzők és az építők is nyernek azzal, hogy megépülhet az erőmű. A szervezet emlékeztet: erről jogerős döntés van.
Az MTI korábban beszámolt arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság 2010. január 22-én jogszabálysértés hiányában jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának az erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos kifogásait.

A közleményben arra kérik a borászokat, hogy vegyék ezt tudomásul, és ne teremtsenek ellenséges hangulatot, mert “eltaszítják a környékről a munkahelyeket teremteni szándékozó befektetőket, és kockáztatják a világörökségi címet”.
A Tokaj-hegyaljai borvidék kapujának nevezett Szerencsen csaknem fél évtizede akar 50 megawatt teljesítményű szalmatüzelésű erőművet építeni a BHD Hőerőmű Zrt. Bár a kivitelezés jogerős engedély birtokában megkezdődött, ugyanakkor sokan – politikusok, környezetvédők – ezt helytelenítik, a történelmi borvidék védelmére hivatkozva.
Az erőművi építkezés helyszínén a tereprendezés csaknem két évvel ezelőtt megkezdődött, ám a jogi procedúra miatt azóta alig történt érdemi munka, miközben 2010 januárjára tervezték az erőmű beindítását.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.