A szigetelés felére csökkentheti a fűtésszámlát

Egy valós körülmények között végzett energiahatékonysági összehasonlító program mérési eredményei szerint a szigetelés 46 százalékkal csökkentette egy családi ház fűtésszámláját – közölte a Knauf Insulation Hungary Kft. az MTI-vel a novemberben lezárt programot értékelve.

A szigetelőanyagokat gyártó társaság kísérletének megvalósításához pályázaton keresett két azonos technikai és műszaki jellemzőkkel rendelkező családi házat. Egy hajdúnánási család 110 négyzetméteres, valamint egy hajdúdorogi család 108 négyzetméteres otthonát választották ki.

A két ház paraméterei lényegében azonosak, két-két felnőtt és két-két gyermek lakott bennük. A méréseket azonos hőmérsékleti körülmények között végezték.

A program elején a hajdúnánási házat leszigetelték.

A fűtési szezonban, tavaly szeptember 27. és idén március 31. között folyamatosan mérték az adatokat. Ennek alapján kiderült, hogy a belső hőmérséklet azonos szinten tartásához a nem szigetelt ház 2182 köbméter gázt használt el, míg a szigetelt házban ehhez 1196 köbméterre, 46 százalékkal kevesebb gázra volt szükség.

A nem szigetelt házban mintegy 250 ezer forintba, míg a szigetelt házban 136 ezer forintba került a fűtés, ami szintén 46 százalékos különbség.

A szigetelt ház kazánja átlagosan harmadannyit üzemelt, mint a nem szigetelté, ami a teljes fűtési szezonra vetítve mintegy 10 ezer forintos megtakarítást eredményezett az áramszámlában.

A Knauf Insulation számításai szerint a hőszigetelés anyagköltsége 12 éven belül megtérül, összehasonlítva a program során felhasznált hőszigetelő anyagok árát, a nettó 1 millió 327 ezer forintot a gázfogyasztás csökkenésből adódó mintegy 114 ezer forint évi megtakarítással.

Az ásványgyapot szigetelés élettartama ötven év.

Az összes magyarországi lakóingatlan, vagyis 4,3 millió épület mintegy 70 százaléka családi ház. Ebből a több mint 2,8 millió épületből a Knauf Insulation szakértői szerint 2,5 milliót érdemes lenne energiahatékonysági állapota miatt szigetelni.

A cég saját költségén vállalta a programban résztvevő mindkét családi ház szigetelését, a program zárásaként az elmúlt héten átadták a szigetelt hajdúdorogi házat is.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.