Négy milliárddal kevesebb jött be szén-dioxid-kvótából

Eddig körülbelül négymilliárd forinttal marad el az éves tervtől a szén-dioxid-kvótákból származó állami bevétel, írta hétfőn a Napi Gazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva.

A szaktárca adatai szerint idén eddig csaknem 14,4 milliárd forint folyt be a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből a magyar költségvetésbe. A kormány az idei büdzsében összesen 18,5 milliárd forint bevétellel számolt a kibocsátási egységek eladásából, de az NGM szerint idén nem valósul meg a cél.

Az NGM szerint a 2014-es költségvetés tervezésekor még nem tudták figyelembe venni az Európai Unió rendeletét, amely év közben lépett hatályba, és amely az értékesíthető kibocsátási egységek mennyisége 15,3 millió darabról 9,5 millió darabra csökkent.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.