A vidék megújulni és élni akar – a VM idén is a Szigeten

Mit hoz a jövő a vidéken élőknek? Miért lehet ez fontos a városi fiataloknak? Milyen lesz a magyar vidék 2020-ban? Hogyan vehetnek részt a civil szervezetek a kormány vidékfejlesztési törekvéseiben? Hogyan őrizhetjük meg az őshonos haszonállatainkat?

Minden kérdésre választ ad a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) augusztus 8-12. között a Sziget Fesztiválon, a Civil Szigeten. A tavalyi évhez hasonlóan tematikus programokkal készül a Civil Szigetre a VM és az MNVH, minden nap a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés egy-egy fontos témáját mutatják be. Az érdeklődők megtudhatják, mit tesz a tárca a Kárpát-medence egyedi állat- és növényvilágának megőrzéséért vagy az élelmiszerbiztonságért, de megismerkedhetnek a vidékfejlesztés céljaival, kihívásaival, valamint a jelenlegi támogatási lehetőségekkel is. Az MNVH egyhetes Népi Vidék Olimpiát szervez: a fesztiválozók különböző ügyességi játékokat próbálhatnak ki, például a sajtlabirintust, a hordólovaglást, a kakaskodót, vagy épp a diótörőt.  

Az érdeklődőket fotó- és természetfilm vetítés, mag- és terménybemutató, határőrök által elkobzott tárgyakból rendezett kiállítás, fejtörők és játékos feladatok várják a VM és az MNVH közös sátrában. A különféle vadon élő állatokról, növényekről fajismereti totóval tesztelhetik tudásukat a látogatók. Mivel a Szigeten számos külföldi vendég is lesz, a feladatlapok több nyelven készülnek. Augusztus 9-én, csütörtökön V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár rendhagyó sajtótájékoztatón számol be a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.