Holnaptól újra hőségriasztás

A várhatóan tartóssá váló hőség miatt péntek 0 órától jövő kedd éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban igen meleg és száraz idő várható. Tartós, több napon át tartó kánikulára elsősorban az ország déli, délkeleti felén lehet számítani – írták a közleményben. Csütörtökön, pénteken és szombaton 25, 26 fok körül alakul a középhőmérséklet. Főként északnyugaton és az Északi-középhegységben maradhat 25 fok alatt az átlaghőmérséklet. Vasárnap már határozottabban erősödik a nappali felmelegedés, a hőség hétfőn tetőzik, 27 és 30 fok közötti középhőmérséklettel. Ekkor, akár 39 fok is lehet. Az ország nagyobb részén még kedden is 30 fok feletti csúcshőmérséklet várható és a középhőmérséklet délkeleten még elérheti a 27 fokot. Enyhülést a kedden érkező hidegfront hozhat – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ a lakosságot és az országban tartózkodókat arra kéri, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, vegyék igénybe a hűtött helyiségeket – olvasható az ÁNTSZ közleményében. Az országos tiszti főorvos a rendkívüli hőség miatt legutóbb eredetileg június 30-tól július 4-ig rendelt el hőségriadót, de miután a kánikula tartósabbnak bizonyult, július 9-én éjfélig meghosszabbította azt. Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem, csak figyelmeztetést ad ki. Utóbbi a várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt csütörtökre még tizenkét megyére – Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest –, valamint a főváros területére másodfokú figyelmeztetést, péntekre ezen felül Veszprém, Komárom-Esztergom és Heves megyére elsőfokú figyelmezetést adott ki. Emellett az UV-B sugárzás maximuma pénteken is elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy 15-20 perc alatt is le lehet égni.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.