A világ egyik legszárazabb sivatagában építene vízerőművet egy chilei vállalat

A világ egyik legszárazabb helyének tartott Atacama-sivatagban építene 400 millió dollárért (116 milliárd forintért) vízerőművet egy chilei vállalat.

A terv az Andok és a Csendes-óceán között fekvő Atacama-sivatag egyedülálló földrajzi tulajdonságait szeretné kihasználni, kiküszöbölve ezzel a megújuló energiaforrások közül a szélre és a napra jellemző legfőbb problémát, az ellátás folyamatosságának hiányát.

A nap nem süt mindig, a szél sem fúj mindig, ám a hosszú, keskeny Chilében a hegyek mindig közel vannak az óceánhoz.

A Valhalla vállalat elképzelései szerint napenergia felhasználásával vizet lehetne kiszivattyúzni az óceánból két közeli, az Andokban magasan fekvő víztárolóba. Innen engednék a vizet lezúdulni egy 300 megawatt teljesítményű vízerőműbe, amely éjjel-nappal képes lenne árammal ellátni Chile három tartományát.

A dél-amerikai ország jelenleg energiaimportőrnek számít, többnyire fosszilis energiahordozókra szorul.

“Ez az egyetlen hely a Földön, ahol egy ilyen projektet meg lehet valósítani” – mondta el Francisco Torrealba, a vállalat stratégiai vezetője. A két hegytetőre tervezett tároló nagyjából annyi vizet tudna befogadni, mint 22 ezer olimpiai úszómedence.

Francisco Torrealba hozzátette azt is, hogy bár a megvalósításhoz szükséges technológiát számtalan alkalommal tesztelték már a világ minden táján, ebben a kombinációban még sosem próbálta ki senki.

Az ötlet zöld utat kapott Chile környezetvédelmi hatóságától, a jelenleg befektetőket kereső vállalat reményei szerint 2016 végén elindulhat a három és fél év hosszúságúra tervezett beruházás.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.