A világ leghatékonyabb szélturbinája?

Ma mutatja be a GE a világ leghatékonyabb nagyteljesítményű szélturbináját, a 2,5-120-as típusú szélturbinát, amely egyben a világ első intelligens szélturbinája is.

A 2,5-120-as az első olyan szélturbina, amely a világszínvonalú hatékonyságot kis szélsebességnél is elsőrangú kimeneti teljesítménnyel egyesíti: a GE jelenleg üzemben lévő modelljeihez képest 25%-kal nagyobb hatékonyságot és 15%-kal nagyobb kimeneti teljesítményt biztosít. A nagyfokú hatékonyságnak és nagy teljesítménynek köszönhetően a turbina kis szélsebességnél is nagyobb bevételt termel az üzemeltetők számára. A továbbfejlesztett vezérlőrendszernek köszönhetően a 120 méter átmérőjű lapátok a szélcsendesebb helyeken is nagyobb energiabefogó képességet és nagyobb kimenő teljesítményt biztosítanak. A 139 méter magas tornyok jóvoltából a szélkerekek különösen az erdőkkel sűrűn borított területeken, így például Európában és Kanadában jelentenek ideális megoldást.

„A 2,5-120-as az első olyan szélturbinánk, amely az ipari internet lehetőségeit kiaknázva segít a változó szélerősség miatti hullámzó teljesítmény kiegyenlítésében, így egyenletes, előre meghatározható mennyiségben szolgáltat energiát a világnak, függetlenül attól, mivel áll elő az anyatermészet” – mondta  Vic Abate, a GE megújuló energiával foglalkozó üzletágának alelnöke. „A másodpercenként több tízezer adatpontot elemző 2,5-120-as az energiatárolást korszerű előrejelző algoritmusokkal integrálja, miközben könnyedén kommunikál a szomszédos turbinákkal, a karbantartókkal és az ügyfelekkel.”  A korszerű technológiáknak köszönhetően a GE korábbi turbináihoz hasonlítva nagyobb teljesítmény érhető el a szélerőmű-parkokban, nő a karbantartás hatékonysága, az ügyfelek pedig új bevételi forrásokra tehetnek szert. Tavaly a GE sikerrel szemléltette a hálózatba kiszámítható mennyiségű energia betáplálását lehetővé tevő integrált szélenergia-termelést és tárolást kaliforniai létesítményében. A 2,5-120-as első prototípusát a jövő hónapban helyezik üzembe Hollandiában. A 2,5-120-as a korszerű vezérlőtechnológiának köszönhetően a hangemissziót is minimálisra csökkenti, ezzel a legszigorúbb zajszabványnak is megfelel. Az új turbinák emellett az IEC Wind Class III és a DIBT WZ2 szabványokra optimalizáltak. A 2.5-120-as 50 és 60 Hertzen működik.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.