A WWF visszaállítaná a vízgazdálkodási hozzájárulást

Újra be kellene vezetni a vízgazdálkodási hozzájárulást és az így felszabaduló 4,6 milliárd forintot az ország vízkincsének védelmét és fenntartható használatát szolgáló célra kellene fordítani – közölte a WWF Magyarország csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a jövő évi költségvetés szinte egyetlen fillért sem tervez az ország vízkincsének védelmét és fenntartható használatát szolgáló Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv (VGT) végrehajtásának elindítására. Ez azért hibás lépés, mert ez európai uniós kötelezettség, s elmulasztása súlyos bírságok kiszabását vonhatja maga után.
A WWF szerint előteremthető a hiányzó összeg. Ez ugyanis kevesebb, mint az a 4,6 milliárd forint, amit 2011-től teljesen új tételként a vízgazdálkodási társulatok kezelésében lévő létesítmények fenntartására kíván az állam fordítani. Ezt az új tételt azért tervezte be a kormány, mert egy nemrég elfogadott jogszabály-módosítással 2011-től eltörölték a vízgazdálkodási hozzájárulást. Ezt mindeddig azok a gazdálkodók fizették a vízitársulatoknak, akiknek a földjén a vízgazdálkodási, belvízmentesítési feladatokat a társulatok ellátták. Az eddig érdekeltségi alapon működő, vagyis a használók által fenntartott vízgazdálkodási társulatok működési költségeit jövőre a központi költségvetés állja. Ez a lépés szöges ellentétben áll a “használó fizet” elvvel, ami a környezeti szolgáltatások igénybevételének elfogadott elve az EU-ban – húzza alá a szervezet.

A WWF azt javasolja, a vízgazdálkodási hozzájárulás visszaállításával és a költségvetésben ezek támogatására szánt 4,6 milliárd forint átcsoportosításával rendelkezésre állna a pénz a VGT-ben előírt, közérdekű állami feladatok ellátására. Ebben a konstrukcióban még mindig marad 700 millió forint a vízgazdálkodási társulatok támogatására. “A társulati rendszer reformjának szükségességét a WWF sem tagadja, azonban ezt a Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervvel összhangban, az érdekeltek széles körével egyeztetve célszerű végrehajtani” – idézi a közlemény Figeczky Gábort, a WWF Magyarország igazgatóját.
Az EU Víz Keretirányelve szerint a tagállamoknak 2012-re minden olyan intézkedési programot el kell indítaniuk, amelyek a leromlott felszíni és felszín alatti vizek jó állapotba hozását és ennek fenntartását szolgálják. Ezek nélkül a 2013-tól a vízkészletek és vizes élőhelyek védelmére rendelkezésre álló több száz milliárd forintos európai uniós támogatást Magyarország nem fogja tudni hatékonyan felhasználni – mutat rá a WWF.
Emellett a VGT végrehajtásához a környezetvédelmi felügyelőségeknél létszámbővítésre van szükség, mert a közel 100.000 vízjogi engedély felülvizsgálata csak így végezhető el. A VGT 2011-ben elvégzendő feladatainak költségigénye 3,9 milliárd forintra becsülhető, tartalmazva azt az 1 milliárd forintot is, mely a tíz területi felügyelőségnél a szükséges szakemberek felvételének fedezetét biztosítaná – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.