A Zöldek szerint a német kormány feladja a megújuló energiaforrások bővítését

A Merkel-kormány feladta a megújuló energiaforrások fokozatos bővítésének koncepcióját, és az atomerőművek biztonságára is kevesebbet akar költeni, mint ígérte – állította egy rádióinterjúban az ellenzéki Zöldek szakértője.

A Deutschlandfunk rádiónak szerdán nyilatkozva Hans-Josef Fell alsóházi képviselő elmondta: a parlament környezetvédelmi bizottságának meghallgatásán Norbert Röttgen környezetvédelmi és reaktorbiztonsági miniszter egyetlen szóval sem tért ki tárcája korábbi követelésére. Augusztus végén a miniszter még azt hangoztatta, hogy 20 milliárd eurót kell fordítani a 17 német atomerőmű biztonságának fokozására. “Erről a szerdai meghallgatáson már egy szó sem esett. Ez megerősítette azt az egyértelmű benyomásunkat, hogy a szeptember 6-án nyélbe ütött szerződésnek, amelyben a kormány hozzájárult az atomerőművek üzemeltetési idejének átlagosan 12 évvel történő meghosszabbításához, a biztonság lett az áldozata: a kormány eladta azt az energetikai konszernek érdekeiért” – jelentette ki Fell.

Az ellenzéki képviselő azt is sérelmezte, hogy a kormány – az atomlobbyval kötött kiegyezés nyomán – már nem szentel akkora figyelmet a megújuló energiaforrások bővítésének, mint azt korábban ígérte. Ezt jelzi, hogy Röttgen miniszter válasz nélkül hagyta a Zöldek erre vonatkozó interpellációját a keddi plenáris ülésen. Így a környezetvédő párt képviselői az államtitkárától szereztek tudomást arról, hogy a kormányzat elképzelései a fenti forrásokról “valóságos hadüzenetet jelentenek a megújuló energiával foglalkozó ágazatnak”
“A jövő évtől kezdve mérséklődni fog a megújuló források bővítésének az üteme – mondta Fell. – A szárazföldi szélerőművek kapacitásának növelése 60 százalékkal fog elmaradni az idei növekménytől. A fotovoltaik (napelemek) esetében a csökkenés 75, a bioenergia esetében pedig 80 százalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy 2020-tól kezdve gyakorlatilag nem fognak bővülni a német földön hasznosított megújuló energiaforrások” – hangoztatta a Deutschlandfunk rádiónak adott interjúban a Zöldek parlamenti képviselője.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).