A szigetelés nem lehet trendi, de fontos. Az elmúlt években láttunk ugrásszerű újítást, az olcsóbb, vékonyabb, lélegző anyagok megteremtését.

Aerogél, szuper szigetelés

A szigetelés nem lehet trendi, de fontos. Az elmúlt években láttunk ugrásszerű újítást, az olcsóbb, vékonyabb, lélegző anyagok megteremtését.

Még mindig nem létezik az „egyetlen”  szigetelés, amely rendelkezik az összes kiváló tulajdonsággal, de az aerogél az egyik legígéretesebb versenyző. Ez a fura anyag rendelkezik az összes szilárd porózus közül a legalacsonyabb testsűrűséggel, és nem szabad kihagyni a hihetetlen hőszigetelő képességét sem. A közelmúltban két cég is kifejlesztett olyan aerogél lapokat, amelyeknek telepítése már-már gyerekjáték.

Az aerogélt a NASA találta fel saját űrhajóihoz, de valójában Samuel Stephens Kistler egy fogadást követően találta fel 1931-ben. A találmány egy zselés anyagból készült, de a folyékonyt komponenst levegő helyettesíti – így valójában az anyag 99 százaléka levegőből áll. Vékony, jól szellőzik, tűzálló, nem szívja magába a vizet, és nagyon erős, figyelembe véve, hogy a súlya csekély.

Az alacsony hővezető képessége teszi kiváló szigetelőanyaggá. Tulajdonképpen begyújthatja a forrasztólámpát az egyik oldalon és az nem éget lyukat, de nem is melegszik fel annyira, hogy a túloldalon levő gyufa lángra kapjon.
Sajnos az anyag még mindig meglehetősen drága, ha egy átlagos háztulajdonos szemszögéből vizsgáljuk árát. A NASA már számtalan projektjénél használta ezt a szigetelést, beleértve a Mars Rover-t is.  Az Aspen Aerogel és a Thermoblok terméke már kapható kereskedelemben.

Az aerogél hatékony anyag olyan felújítások során, ahol számít a méret. Hihetetlen R-értéke és vékonysága miatt ez az egyik létező legjobb szigetelőanyag. Reméljük, hogy az ára is hamarosan csökkeni fog, elérhetővé válva a nagyközönség számára is.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.

Nincs hozzászólás

  1. Üdv.

    Kb mennyibe kerül egy nm? Tekercses vagy paneles megoldás érdekelne…