Akár hónapokig is engedhetnek ki radioaktív gőzt

Hetekig, de akár hónapokig is arra kényszerülhetnek a reaktor üzemeltetői, hogy radioaktív gőzt engedjenek ki a sérült Fukusima-1 atomerőműből, állítja a New York Times. A lap szerint a most alkalmazott hűtési eljárásnál nem sok más választásuk lesz a hatóságoknak.

Folyamatosan tengervízzel kell elárasztaniuk a reaktorokat, a közben keletkező gőzt pedig időről időre ki kell engedniük, írják. Ha ez valóban így van, akkor az eddig a környékről kitelepített több tízezer ember még sokáig nem térhet vissza otthonába, a szél megfordulásával pedig távolabbi városok felé is érkezhet az alacsony sugárzású, de radioaktív gőzből. Külön problémát jelent, hogy a reaktorok rendes hűző rendszerének helyreállításhoz olyan helyeken kellene dolgozniuk a technikusoknak, ahol a sugárzási szint jelenleg nagyon magas. A lap által megszólaltatott egyik japán atomtudós szerint még a legjobb forgatókönyv esetén sem oldódik meg nagyon hamar a helyzet Fukusimánál.

Két és fél órán át voltak szárazon a fűtőelemek
Úgy tűnik, sikerül újra elég tengervizet pumpálni a Fukusima-1 2-es reaktorába, azonban a nukleáris fűtőelemek így is két és fél órán át teljesen szárazon voltak. Nem tudni, hogy ez alatt mennyire károsodtak, kezdtek megolvadni.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.