Algaevő halakkal tisztítják meg a kínai Taihu tavat

Algaevő fehér busákat engednek Kína harmadik legnagyobb édesvízi tavába, a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományi Taihuba – jelentette hétfőn a Hszinhua hírügynökség.

A következő néhány napban összesen 20 millió halivadékot telepítenek a 2400 négyzetkilométer területű tóba, többségükben fehér busákat – tájékoztatott a területi halászati hivatal igazgatója, Lin Csien-hua (Lin Jianhua).
Minderre a féktelenül szaporodó algák miatt van szükség – magyarázta a szakember, aki elmondta, hogy négy településen végzik egy időben a telepítést, közülük kettő a szomszédos Csiangszu (Jiangsu) tartomány területére esik.
A fehér busák általában 1,5-2 kiló súlyúak és életük során 50 kilogramm algát képesek elfogyasztani. A szakemberek becslése szerint a halak többsége szeptemberre elérheti végső súlyát.

A helyi kormányzat épp egy éve kezdte “befogni” e halfajt a tó tisztításába, miután a tó vizét ért szennyeződések következtében 2007-ben a kékes-zöld algák mennyisége már kritikus helyzetet teremtett. “Mindez már 17 millió ember ivóvízellátást veszélyeztette” – állapította meg Lin.
A helyi halászok ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy a kifogott halak és garnélarákok az elmúlt években méretre és súlyra is sokkal kisebbek voltak.
A beszámoló szerint a fehér busák telepítésének költségét kormányzati pénzből és adományokból fedezik. Eddig 600 ezer jüant, mintegy 17 és fél millió forintot gyűjtöttek a lakosság köréből, ami több mint egymillió busaivadék megvásárlására volt elegendő. Az adománygyűjtést január 20-án kezdték húsz helyi lap közreműködésével.
A fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix Valenciennes) finom kopoltyúszűrővel rendelkező algaevő kínai pontyféle. A halastavak leghasznosabb növényevő halfajának tartják, amely a legolcsóbban állít elő értékes halhúst, és ezért is tenyésztik világviszonylatban a legnagyobb arányban.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.