Amerikába is eljut a szaharai homok

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái júliusban fotózták le, ahogy a szaharai por eléri a Karib-térség szigeteit.

A szakemberek szerint a por nagyjából 8000 kilométerről, elsősorban észak-Mali területéről érkezik, de műholdas és spektrométeres megfigyelések szerint a por egy része ennél is távolabbról, Csád vagy Szudán területéről származik, írja az index.hu. A felvétel különösen nagy érdeklődést váltott ki a NASA szakembereiből, mert a Columbia űrsikló legénysége által a Karib-térségről készített 1994-es felvételen a porfelhő és a tiszta levegő határa szinte pontosan ugyanott helyezkedik el, mint az idén júliusban készült képen.

A meteorológiai műholdak gyakran közvetítenek olyan képeket, amiken az Afrikából érkező porfelhők nyugat felé haladva átvágnak az Atlanti-óceánon. A homoktakaró nagyjából egy hét alatt éri el évszaktól függően Észak- vagy Dél-Amerikát, így a két kontinens között elhelyezkedő Karib-térség és Mexikó egész évben ki van téve a keletről érkező porfelhőknek. A NASA tudósai szerint az afrikai por havonta éri el a kontinenst, bár nem mindig olyan jól látható formában, mint a most közzétett felvételen. A szakértők feltételezik, hogy az afrikai por szerepet játszik a korallzátonyok pusztulásában, emellett embereknél allergiás tüneteket okozhat és az algavirágzásra is káros hatást gyakorol. Emellett újabb kutatások azt bizonyítják, hogy az afrikai por tápanyagot biztosít az amazóniai esőerdőknek is.

iss

ISS

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.