Árvíz – Folytatódik az apadás a Körösökön

Az elmúlt 24 órában nem hullott csapadék a Körösök vízgyűjtő területein, így folytatódott az apadás; a Hármas-Körös tiszai torkolatának közelében még mindig másodfokú az árvízvédelmi készültség – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-vel.

A Hármas-Körös mellékfolyóin, például a Sebes-Körösön Körösladánynál egy nap alatt 18, a Berettyón  Szeghalomnál 15 centimétert csökkent a vízoszlop magassága. A két folyón, valamint a Hortobágy-Berettyón továbbra is elsőfokú a riasztás.
Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszán egy nap alatt nem történt változás, egy területen a legmagasabb szinten, nyolc szakaszon másodfok, egyben pedig elsőfok mellett védekeznek.
A tizenkilenc szivattyútelep négymillió köbméter vizet emelt át a főbefogadó folyókba és csatornákba. A május 7-én kezdődött védekezési periódus óta már 58 millió köbméter vizet szivattyúztak el e földekről.

Az önkormányzatok közül Sarkad megszüntette a belvízi védekezést, ám Kétsoprony továbbra is a legmagasabb szinten, míg Szarvas másod-, további öt település a legalacsonyabb szinten küzd az elöntések ellen.
A meteorológiai előrejelzések szerint a térségben nem kell csapadékra számítani.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.