Atomenergia-ellenes összefogást kezdeményez Ausztria az EU-ban

Kormányközi összefogást kezdeményez Ausztria más uniós országokkal az atomenergia európai használatának csökkentése érdekében – közölte az osztrák környezetvédelmi miniszter egy hétfői rádiónyilatkozatában.

Ausztria “szövetségeseket” keres azoknak az európai uniós országoknak a kormányai között, amelyek szintén nem használnak atomenergiát – mondta Nikolaus Berlakovich az ORF-nek. Ezeknek az országoknak a környezetvédelmi minisztereit Berlakovich a rádióban elhangzottak szerint a következő hetekben konferenciára hívja meg Bécsbe. A tárgyalásokon többek között az atomerőművek biztonsági felülvizsgálatáról, a határon átnyúló nukleáris szennyezések felelősségi szabályairól és az Euratom megújuló energiaforrásokat támogató programmá való átalakításáról eshet szó.
Ausztria mellett például Görögországnak, Máltának, Portugáliának és Ciprusnak sincs atomerőműve. Berlakovich az új uniós klímavédelmi célokról szóló tárgyalásokon is fel akarja használni ütőkártyaként Ausztria atomenergia-ellenes álláspontját. A széndioxid-kibocsátási értékek húsz helyett harminc százalékos csökkentése mellett érvelő országok egy része Berlakovich szerint úgy akarnák elérni ezt a célt, hogy fokozottabban támaszkodnának a nukleáris energiára. Ausztria a tárgyalásokon a jövőben ahhoz a feltételhez kötné a kibocsátás további csökkentésének támogatását, hogy más országok csökkentsék az atomenergia felhasználását.

A miniszter az alternatív energiaforrások osztrák támogatási rendszerének módosítása mellett foglalt állást, konkrét javaslatokat azonban nem fogalmazott meg. Osztrák környezetvédelmi szervezetek szerint meg kellene emelni a támogatási keretet és a felvásárlási árakat ahhoz, hogy számottevően nőjön a szél-, illetve napenergiából, valamint a biomasszából előállított elektromos energia aránya. A Japánban bekövetkezett földrengés után a fukusimai atomerőműben történt meghibásodások ismét ráirányították a figyelmet Ausztriában arra, hogy habár az ország határain belül egyetlen ilyen létesítmény sem működik, Olaszország kivételével valamennyi környező ország használja a nukleáris energiát. A kormány leszögezte, továbbra is amellett fog fellépni nemzetközi szinten is, hogy minden ország mondjon le a nukleáris energia használatáról. Berlakovich kezdeményezte az európai atomerőművek “stressz-tesztjét”, Petr Necas cseh miniszterelnök múlt keddi bemutatkozó látogatása alkalmával pedig Bécs ismét hangot adott a temelíni erőmű bővítése miatti aggályainak.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.