Az amazonasi oköszisztéma sokkal régebbi, mint gondolták

Az amazonasi ökoszisztéma húszmillió éves – állítja a Science című tudományos folyóiratban közölt új tanulmány, amely megdönti az eddig elfogadott becslést, és azt mutatja, hogy az Amazonas növény- és állatvilága az Andok felgyűrődésének idején alakult ki.

Mindeddig a tudósok úgy vélekedtek, hogy az amazóniai ökoszisztéma az utóbbi kétmillió év eredménye, és a negyedkori éghajlatváltozással áll összefüggésben.
A bolygó egyetlen más pontján sem él annyi növény- és állatfaj, mint az amazonasi őserdőben. A biológiai jelenség eredete és okai már Charles Darwin kora óta foglalkoztatja a tudósokat.
A Science lapjain közölt tanulmányukban a szerzők arról írnak, hogy Amazónia geológiája, a csendes-óceáni tektonikus lemezek mozgása – amely az Andok hegyláncának megjelenéséhez vezetett – befolyásolta a vidék állat- és növényvilágának fejlődését. A kutatók a fajok eloszlásának jelenlegi mintáját hasonlították össze geológiai és molekuláris adatokkal, azzal a céllal, hogy feltárják: miként terjedt ki több mint egymillió négyzetkilométerre a páratlan biológiai sokféleség az Amazonas-folyó nyugati vízgyűjtő területén. A tanulmány megállapítása szerint ez a vidék 23 millió éve kezdett formálódni, köszönhetően az Andok kitüremkedésének.

“Ez a szoros földtani kapcsolat az Andok és az amazonasi vízgyűjtő terület története között azt sugallja, hogy az Amazónia megadiverzitását kutató munkáknak 20 millió évre kell visszanyúlniuk” – fogalmazott a kutatásban részt vevő Isabel Sanmartín spanyol botanikus.
A kutatók utaltak arra, hogy új elméletük átírja az óriási kiterjedésű tórendszer történetét is. Az Amazonas-folyó tízmillió évvel ezelőtti születése után ez a tórendszer kiszáradt, ezáltal lehetővé vált a növények és az állatok számára, hogy új helyeket hódítsanak meg, és gyorsan kialakuljon a biológiai sokféleség.
Ez volt az első alkalom, hogy paleogeográfusok, geológusok, paleontológusok és molekuláris biológiával foglalkozó szakemberek dolgoztak együtt a terület története titkának megfejtésén.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.