Az amerikai hadsereg új energiaforrást tesztel

Mivel a szokásos üzemanyag szállítása kockázatos és felhasználása technikailag is bonyolult, az amerikai hadsereg úgynevezett mikrorácsok kutatásokba kezdett, amelyek tiszta energiával láthatják el a katonákat a csatatereken.

A RENEWS kódnevű fejlesztés a napenergia és a szélenergia vegyes hasznosításával, illetve akkumulátorokkal növeli meg a katonák rugalmasságát, írja a techtud.facepress.hu. Ez a rendszer elsősorban kisebb kommunikációs eszközök energiaellátására hivatott, olyan helyeken, ahová kockázatos volna üzemanyagot szállítani. A biztonság azok után vált fontos tényezővé ezekben a fejlesztésekben, hogy az üzemanyag-szállító konvojokat egyre gyakrabban érik támadások. A rendszer három laptop folyamatos üzemeltetését teszi lehetővé. A megoldás egyelőre civil felhasználásra nem praktikus, mert 45 kilogrammot nyom, ami azonban a katonáknak már tökéletesen megfelel. A másik, REDUCE kódnevű fejlesztés még korai fázisában van. Ez egy nagyobb méretű energiamenedzsment és elosztó rendszer, amelyet Humvee terepjárókra szerelve kívánnak bevetni. A fejlesztések mögött környezetvédelmi és gazdasági megfontolások is húzódnak. Az amerikai hadsereg a kormányzat teljes energiafogyasztásának ugyanis 90 százalékáért felel. A megújuló energiaforrások bevezetése ezért nagyon fontos.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.