Olcsóbb lesz a villanyáram a szélturbinák miatt

Áprilisban 2-3%-kal csökken a villanyáram ára a kisebb ipari fogyasztók számára, mivel jelentős mértékben, 30%-kal esett az energia tőzsdei jegyzése Romániában.

A visszaesés elsősorban a fokozódó szélenergia-termelésnek köszönhető. Az OPCOM-on március 14-én 143,6 lejen jegyezték a villamosenergia MWh-ját. Tavaly ilyenkor 243,5 lejbe került egy MWh villanyáram, ami 40%-os csökkenésnek felel meg. Az év első hónapjait a tavalyiakkal összevetve 30%-os áresésről beszélhetünk. “Több tényezőnek is köszönhető az ár csökkenése. Először is egyre több megújulú energia-termelőt kötnek be az országos ellátási rendszerbe. Másodsorban a Brazi-i erőmű jól működik és olcsón szállít energiát. A Hidroelectrica is megfelelően működik, a fogyasztás pedig január-februárban alacsonyabb volt a szokásosnál, hála a magasabb hőmérsékletnek” – magyarázta Ion Lungu, a Romániai Energiaszolgáltatót Egyesületének (AFEER) elnöke. Lungu szerint a háztartások július elsejétől fogják megérezni az árcsökkenést, ez azonban enyhébb lesz, mint az ipari fogyasztók esetén, mivel itt még alacsonyabb a versenypiacról származó energia aránya. “Az iparban a zöldbizonylatok okozta drágulás felét ellensúlyozza az energia piaci árának csökkenése” – fogalmazott az egyesület elnöke.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.