És kilenc másik térkép, amitől el fogja dobni az agyát. Mert mindenki szereti az érdekes adatokat, de vannak, amiket térképen kell látni ahhoz, hogy igazán hatásosak legyenek.

Az emberiség fele ebben a kis körben él

És kilenc másik térkép, amitől el fogja dobni az agyát. Mert mindenki szereti az érdekes adatokat, de vannak, amiket térképen kell látni ahhoz, hogy igazán hatásosak legyenek.

Az egy dolog, amikor az ember megtudja, hogy Afrika nagyobb, mint az Egyesült Államok, Kína és Európa együtt, vagy azt, hogy az emberiség több mint fele Ázsia délkeleti részén él, de csak akkor érezzük át igazán, mit is jelentenek ezek az adatok, amikor mindezt képen, egészen pontosan térképen látjuk. Mint például azt, hogy a britek milyen sok zseniális zenészt adtak a világnak.

1. Mindössze ennyi víz van a Földön

A Kék Bolygó. Így szoktuk emlegetni a Földet, a felszínét borító nagy mennyiségű víz miatt, mégis, már szinte közhelyszerűnek számít az a kijelentés, hogy a következő nagy háborúkat a vízért fogják vívni az világ országai. Ugyanis elsőre bármilyen furcsán is hathat, a Földön meglepően kevés víz van, és édesvízből még kevesebb. Hogy ez egyértelműen jól látható legyen, csak annyit kell tenni, hogy egy gömbbe rakjuk a Földön lévő vizet, és mellérakjuk a bolygót, ahogy ezt megtette az amerikai földtani intézet (USGS). A kék gömb a Földön fellelhető összes víz (1386 millió köbkilométer∗).

-

2. Az emberiség több mint fele ezen a körön belül él

Azt mindenki tudja, hogy Kínában és Indiában rengetegen élnek, és egész Délkelet-Ázsiáról tudni lehet, hogy nem a világ leggyérebben lakott vidékei közé tartozik. Mégis meglepve nézzük az alábbi térképet, amelyen a fehér kör egy olyan területet jelöl, ahol többen laknak, mint a világ többi részén együttvéve. 2013-as adatok szerint a megjelölt országokban 3,6 milliárdan élnek, ami a Föld teljes lakosságának nagyjából 51,4 százaléka.

3. Az egész emberiség elférne Texasban

És, ha már arról van szó, mennyien élnek a Földön, és az a hétmilliárd ember mekkora helyen tudna elférni, íme egy térkép, amin jól látható, milyen kis helyen össze tudnánk tömörülni mindannyian. A népsűrűség magas lenne, de nem élhetetlenül. Hiszen vannak városok, ahol ilyen közel élnek egymáshoz az emberek. New York népsűrűsége (26 720 fő/km²) mellett például az egész emberiség elférne Texas államban (696 241 km²).

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.