Az energia ellátásba a szélerőmű is bedolgozott

Bükkaranyos – A szélerőmű rendszerére kapcsolt villanyautó gyorstöltő berendezés műszaki főpróbáját sikeresen tartották meg Bükkaranyos határában március 31-én.

Alig több mint egy óra alatt „fújta tele” a szél a Tesla Model S villanyautó akkumulátorát az egyenáramú CHAdeMO rendszerű csatlakozón keresztül.

„A Bükkaranyos központú, 42 települést csoportosító Bükk – Térségi LEADER (korábban BÜKK – MAK LEADER) vidékfejlesztési közösség most új, hazai rekordot állíthatott fel” – mondta tréfásan Sebestyén István, a Magyar Villanyautó Klub főtitkára, aki a Magyar Rekord Egyesület elnöke is. Egy Tesla autó egy 225 kW maximális teljesítményű hálózatra csatlakozott szélerőmű rendszerből vette fel az útja folytatásához szükséges mintegy 60 kWh villamos energiát.

A Tesla rácsatlakozott az ABB gyorstöltőre, a töltőt és a járművet a gyártó hollandiai központja az interneten keresztül távelérésben azonosította, majd a jelenlévő műszaki csapat elvégezte az utolsó ellenőrzéseket és elindulhatott az első gyorstöltés, amelynek villamos energia ellátásába – először hazánkban – egy szélerőmű rendszere is bedolgozott.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.