Az erdőirtás fenyegeti a csimpánzokat

Az erdőirtás fenyegeti a csimpánzokat Sierra Leonéban, ahol Guinea utána a második legnépesebb nyugat-afrikai populáció él.

“Sierra Leone a biológiai változatosság szempontjából az első huszonöt ország között szerepel. Elsődleges főemlősvédelmi övezet is, ugyanakkor itt irtották ki a legtöbb erdőt” – mondta Thomas Lovell, az állatvilágért felelős miniszter egy háromnapos konferencia keddi megnyitóján Freetownban. A tanácskozáson tervet dolgoznak ki a csimpánzok megmentésére. Az országot száz éve borító erdőségeknek mára mindössze az öt százaléka maradt meg, és a környezetre továbbra is hatalmas nyomás nehezedik a túlzott erdőirtások, a legelőterületek növelése, a földek művelésre alkalmassá tétele, az erdőtüzek, a talajerózió és az erdőpusztulás miatt – közölte a miniszter. Szavai szerint megvan a szükséges a törvényi háttér, de enyhék a büntetések, és források hiányában nehéz a törvényt betartatni. Sierra Leonéban 5500 csimpánz él, néhányan közülük a védett területeken kívül – fedte fed Bala Amarasekaran, a tacugamai csimpánzmenedékhely igazgatója. Az utóbbi harminc évben Nyugat-Afrika csimpánzainak 75 százaléka kipusztult, Sierra Leonéban azonban nőtt a populáció. Az országban tilos csimpánzt tartani háziállatként, a törvényt megsértők ötévi börtönnel sújthatók.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.