Az erdőirtás miatt csökken a ritka lepkefajok száma Kárpátalján

Az engedély nélküli, kiterjedt erdőirtás és a mikroklíma megváltozása következtében Kárpátaljáról eltűnhetnek a ritka lepkefajok.

Az Ukrajnában számon tartott kétszáz lepkefaj mintegy fele Kárpátalja területén honos. Helyi entomológusok szerint azonban közülük sokakat fenyeget a kipusztulás veszélye az ember által okozott természetrombolás miatt – adta hírül hétfőn az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.
A honlap által megszólaltatott Szerhij Popov ungvári entomológus három évtizede kutatja Kárpátalja lepkefaunáját. A gyűjteményében hat és félezer, a Kárpátok térségében, Ukrajna és Európa más területein honos, ritkaságszámba menő pillangó található.
A kutató minden évben, amikor a levegő hőmérséklete eléri a 10 fokot, útnak indul, hogy a lepkék élőhelyeit kutassa a különböző régiókban. Eddig 120 kutatóúton vett részt és térképezte fel a pillangófajok előfordulását az Ukrán-Kárpátokban. Vizsgálódásának az eredményeit könyvben készül közreadni.

Popov szerint Kárpátalja különleges vidéknek számít a lepkefauna kutatását illetően. A sok éven át folytatott megfigyelései alapján ugyanakkor azt állítja, hogy az erdők nem körültekintő irtása nyomán jelentősen megváltozott a lepkefauna összetétele: sok nedvességkedvelő pillangófaj eltűnőben van.
Az ungvári entomológus úgy véli, az Ukrajnában és Európában védelem alatt álló, a Vörös Könyvbe bejegyzett különleges pillangófajok megmentése érdekében fel kell hagyni a kiterjedt erdőirtással és meg kell őrizni a lápokat, minimalizálni kell a környezetet terhelő káros hatásokat.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.