Az oktatás nagyon zöld, mégis 300 millió iskolás nem jut tiszta vízhez, sem wc-hez

India bejelentett egy új programot, melynek célja, hogy még hatékonyabb biomassza kazánok kerüljenek mintegy 800 millió rászoruló ember otthonába – ez pedig nagy egészségügyi lehetőséget is rejt magában.

Nos, ideje fogaskerekeket váltani és mérlegelni egy másik fontos emberi egészségügyi problémát: A világ fejlődő országaiban még mindig vannak olyan iskolás gyerekek, akik nem jutnak biztonságos ivóvízhez, és wc-hez sem.
A Global Water Challenge felvázolja a problémát:

Globálisan, több mint 300 millió gyermek – ez megegyezik az Amerikai Egyesült Államos teljes lakosságával – úgy jár minden nap iskolába, hogy ott nincs biztosítva számára a biztonságos ivóvíz, de a megfelelő wc körülmény sem. Ennek eredményeképpen a gyerekek nem tudnak megfelelő módon kezet mosni, így a betegségek terjedése felgyorsul.

Ne feledjük, hogy a kézmosás és az alapvető higiénia hatalmas megelőzésnek számít olyan betegségek esetében is, amelyek a gazdag országokban igen ártalmatlannak számítanak – például a hasmenés. Az ilyen helyeken ez viszont gyilkolhat is. És akkor még nem beszéltünk súlyosabb betegségekről, mint a kolera és a tífusz.

Tehát mi a zöld ebben? A GWC jó munkát végez:

Az iskolázatlan anyák gyermekeik több mint kétszer akkora valószínűséggel halnak meg, vagy lesznek alultápláltak, mint azon anyák gyermekei, akik közép-vagy felsőfokú oktatásban részesültek. Néhány országban a lányok mindössze egy éves oktatása akár 60.000 életet is megmenthet. Az iskolázott nőknek kevesebb és egészségesebb gyermeke születik, akik nagyobb valószínűséggel lesznek leleményes és gazdaságilag produktív felnőttek.

Amikor egy közösség rendelkezik megfelelő vízellátással, amely következtében nem kell kilométereket gyalogolni nehéz vizeskancsókkal, az iskolába járó lányok száma növekszik. Ha nő az iskolába járó lányok száma, az növeli a műveltség mértékét, amely hatással van minden másra is.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.