Az orángutánok utolsó napjai

Heteken belül végleg kihalhat egy körülbelül kétszáz példányból álló orangutánpopuláció az indonéziai Aceh tartományban, mert erdőtűz fenyegeti az erdőirtások miatt amúgy is kicsire zsugorodott élőhelyüket a Rawa Tipa lápvidéken, Szumátra szigetének északnyugati csücskén.

A vészharangot a Koalíció Tripa Megmentésére nevű környezetvédelmi szervezet kongatta meg egy tegnapi jakartai sajtóértekezleten. Műholdfelvételek tanúsága szerint a múlt hét óta erdőtüzek égnek az erdős-lápos vidéken. Ha nem oltják el azokat, akkor elhúzódó szárazság esetén – aminek nagy az esélye –, a tűz heteken belül elpusztíthatja az erdőirtások miatt amúgy is összeszűkült élőhelyükre visszaszorult főemlősöket a maláj medvékkel, a tigrisekkel és a többi védett fajjal együtt – figyelmeztettek a természetvédők. Az erdőket azért irtják, hogy olajpálma-ültetvényeket létesíthessenek a helyükön. A környezetvédők szerint az érintett térség kétharmadát már felparcellázták pálmaolaj-termelők között.

Egy Norvégiával létrejött egymilliárd dolláros környezetvédelmi megállapodás részeként tavaly ugyan kétéves moratórium lépett életbe új őserdőirtási engedélyek kiadására, ám a Koalíció Tripa Megmentésére csoport szerint Aceh tartomány kormányzója már a hatályba lépés „első napján” megszegte az alkut egy új pálmaültetvény engedélyezésével. A koncessziót a zöldek bíróságon támadták meg, az ügyben jövő héten várható ítélet. A Szumátra szigetén élő orangutánok száma mintegy 6600-ra tehető.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.