Az ukránok nyakán marad a gázrendszerük?

Orosz elemzők szerint aligha akad európai, vagy amerikai vevő az ukrán gázrendszer 49 százalékára, amellyel nem jár irányítási jog, és amely rendszeren a Gazprom esetleg nem is küld gázt Európába.

Abból, hogy Ukrajna a múlt pénteken újabb lépést tett gázrendszere közel 50 százalékának az eladásához egy európai uniós, vagy amerikai befektető számára, még nem következik, hogy a nyugati vevőjelöltek rohannának ajánlatot tenni a The Moscow Times által idézett energia-elemzők szerint.

A rendszer értéke ugyanis erősen függ az azon szállított, orosz gáztól. Ebből azonban Ukrajna számára egy ideje semennyi sem érkezik, mert az ország több havi gázszámlája kifizetésével van elmaradva.

Az ukrán parlament elé pénteken került törvényjavaslat szerint létre kell hozni egy olyan gázvezeték-rendszer irányítót, amelynek legfeljebb a 49 százaléka európai, vagy amerikai kézben van. A lépésre az elemzők szerint Ukrajna azért szánná rá magát, hogy megtartsa az ellenőrzését a területén keresztül Európába szállított gázt felett. Közben azonban az orosz Gazprom az Ukrajnát elkerülő Déli Áramlat gázvezeték megépítésére készül.

Oroszország Ukrajnán keresztüli vezetékeken juttatja Európába az itten gázigény kielégítésére elég mennyiségnek körülbelül a harmadát, az elmúlt két évtizedben pedig többször is szemet vetett az ukrán gázhálózatra. Kijev ugyan visszaverte ezeket a kísérleteket, de az elmúlt néhány évben több elkeseredett gázháború folyt közte és Moszkva között amiatt, hogy az orosz Gazprom elzárta a gázcsapot vevője kifizetetlen számlái miatt.

A pénteki törvényjavaslat szerint Oroszország nem lehet tulajdonosa az ukrán gázrendszernek. Orosz cég csak tag lehet a rendszer 49 százalékát megszerző uniós, vagy amerikai részvénytársaságnak, vagy egy olyannak, amelyet az Európai Energiaközösségben működő vállalatok hoztak létre. Az Energiaközösségben Ukrajna tag, Oroszország viszont nem. Az érintett orosz vállalatnak tagnak kell lennie az Európai Gázszállító Rendszerirányítók Hálózatában is. Ugyanez az elvárás azokkal a cégekkel szemben is, amelyek üzemeltetni szeretnék az ukrajnai földalatti gáztárolókat.

Arszenij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken azt mondta az ukrán parlamentben, hogy országa energiahelyzete kritikus, és része Oroszországnak Ukrajna ellen folytatott háborújának. „Oroszország annyi téren igyekszik megszorítani minket, amennyin csak tud” – olvasható az orosz lap szerint az ukrán kormány weboldalán.

Ha a Déli Áramlatot átadják 2015-ben, akkor az ukrajnai gázrendszerre nem lesz szükség az orosz gáz szállításához. Éppen ezért európai, vagy amerikai cégek aligha akarnak pénzt költeni az ukrán gázrendszerre Szergej Pikin, a moszkvai Energiafejlesztési Alap energiaelemző és mérnöki cég igazgatója szerint. „Egyelőre egyetlen érdeklődő sem látható. És vajon ki vásárolna meg egy olyan eszközt, amelyen a gázszállítás egy harmadik féltől, Oroszországtól függ?” – kérdezte. Igaz, korábban Jacenyuk több európai és amerikai érdeklődőről is beszélt, de azokat nem nevezte meg.

Konsztantyin Szimonov, a szintén moszkvai Nemzeti Energiabiztonsági alap igazgatója úgy véli, hogyha az amerikai vagy az európai tulajdonos csak 49 százalékot kap az ukrajnai gázhálózatból, akkor azzal nem garantálhatja, hogy ukrán területen nem veszik ki a Gazprom által az európai vevőknek küldött gázt a vezetékből. Ő is úgy látja, nem fognak bevásárolni a hálózatba. Szerinte az amerikaiak inkább fenn kívánják tartani a válságot, hogy azon keresztül gyengüljön Oroszország, Ukrajna és Európa is.

forrás: vg.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.