Egyszerűsödhet a zöld technológiák kereskedelme

Egyszerűsödhet a zöld technológiák nemzetközi kereskedelme, miután az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és 11 további ország tárgyalásokat kezdett a Kereskedelmi világszervezetnél (WTO) az e termékeket terhelő vámtételek 1000 milliárd dolláros csökkentéséről.

A WTO-n keresztül koordinált vámcsökkentési javaslat 86 százalékát fedné le olyan termékek világszintű kereskedelmének, mint a napelemek, szélerőmű turbinák és víztisztító berendezések. E termékek amerikai exportja 106 milliárd dollárt tett ki 2013-ban. Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelemügyi képviselője szerint néhány terméknél 35 százalékos vámok vannak érvényben. A vámok eltörlése egybeesik Barack Obama amerikai elnök elképzeléseivel, aki elkötelezett támogatója a klímaváltozás elleni harcnak.

Az Európai Unió (EU) tisztviselői szerint első lépésként a vámokat kell lejjebb vinni, második körben a nem-vámjellegű korlátozásokat is felszámolhatnák, és a termékek mellett a szolgáltatások kereskedelme is szabadabbá válhatna. Az EU különösen támogatja a kezdeményezést, mivel vezető szerepet tölt be a zöld technológiák nemzetközi szintű exportjában és importjában.

forrás: hirado.hu

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.