Bagoly Budapest belvárosában

A világ legnagyobb baglyaként is számon tartott uhu egyik példánya jelent meg Budapesten. Feltűnése ritkaságnak számít, mivel kifejezetten érzékeny faj és kerüli településeinket. Közel egy hónapja regisztrálták az első megfigyelést, feltehetően azóta tartózkodik a fővárosban.

Első alkalommal 2009. december 2-án kapta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az értesítést, hogy egy hatalmas bagoly van a XII. kerületi Városmajor utcában. Az elmondások szerint egész nap egy kéményen üldögélt, miközben varjak és szarkák támadták hevesen. Munkatársaink hamar a helyszínre siettek, mert azt hitték, hogy egy sérült vagy legyengült madárról van szó, de kiderült, hogy a madár teljesen egészséges.

2010. január 12-én újra értesítettek minket, hogy egy uhut látnak a VIII. kerület egyik bérházának tetején lévő kéményen, és szemmel láthatólag igen jól érzi magát a kéményből kiáramló melegben. Feltehetően a hideg időjárás miatt húzódhatott le a környező hegyekből, ahol a városi környezet adta lehetőségek által könnyebben tud magának vadászni rágcsálókat, patkányokat és galambokat. A madáron gyűrűt, béklyót nem látunk, ezért valószínűleg vad eredetű, de nem zárható ki, hogy fogságból szökött, esetleg vadászmadár.

Az uhu hazánkban fokozottan védett madár (természetvédelmi értéke 250.000 Ft), mindössze 40 párra tehető a hazai állománya, amely elsősorban középhegységeink sziklafalain és elhagyott kőbányáiban fészkel. Kizárólag éjszakai aktivitású bagolyfaj, a nappalt sziklaüregekben és sziklapárkányokon tölti. Zsákmányállatai zömmel rágcsálók, de nyúlfiakat és sünöket is elkap. Állománya a sikeres természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően növekvőben van.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.