Bedőlt a világ legnagyobb napelemcége

Nem tudja kifizetni kötvényeseit a kínai Suntech Power Holdings, a világ legnagyobb napelem-gyártó cége. A társaságnak március 15-én 541 millió dollár értékben kellett volna kifizetnie a hitelezőit, de közölte, hogy nem képes teljesíteni a vállalását – írja a BBC.

A Suntech, amely meglehetősen gyorsan vált a kínai zöld ipar és a világ napelem gyártásának éllovasává, az elmúlt időszakban egyre mélyebbre süllyedt pénzügyi problémáival, írja az origo.hu. Amikor 2012 elején már négy egymást követő negyedévben jelentett veszteséget, beszüntette eredményeinek közzétételét. Problémáit a napelemek piacán bekövetkezett áresés okozta, bár az amerikai és európai versenytársak pont azzal érvelnek, hogy ebben a folyamatban a Suntech vitte a prímet. Amikor az olcsó kínai napelemek elárasztották a fejlett világ piacait, az Európai Bizottság eljárást kezdett annak felderítésére, hogy a kínai állam támogatja-e a cégeit. Kína mindvégig tagadta a vádakat. Az uniós becslések szerint 2011-ben 21 milliárd euró forgalmat értek el a kínai napelem-gyártók a kontinensen.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.