Megnyílt a világ legnagyobb szélturbina-tesztközpontja

Rákapcsolt a Siemens Dániában: egyszerre két központot is nyitott, ahol a szélturbinák vizsgálata zajlik. Köztük a legnagyobbé, a B75-é is.

A Siemens két új k+f szélenergiai központot nyitott; az egyiket Brande-ban (itt a cég szélturbinák nagy komponenseit – generátor, főcsapágy, komplett gép-ház – fogja különleges tesztállásokon vizsgálni), a másikat pedig Aalborban (ahol hét tesztálláson komplett rotorlapátokat lehet vizsgálni, közöttük a világ legnagyobb (75 m hosszú), már használatban lévő típusát, írja a hvg.hu. E két létesítmény együtt a világ legnagyobb szélenergia-technológiai kutatási és központját képezi. A két tesztközpont összesen 27.000 m2 fedett teszt-területtel rendelkezik. A brande-i gépház-tesztállások a létező legmodernebbek a világ szélenergia-iparában, és alkalmasak a 6 MW-os, áttétel nélküli berendezések, sőt később megjelenő,még nagyobb teljesítményű beren-dezések beható vizsgálatára is. Az aalborgi lapát- és rotor-tesztállások – méreteiket tekintve – egyedülállóak. A rotorok jelenleg a legnagyobb szerkezetek, melyek szálerősítésű kompozit anyagból készülnek. Az Airbus A380 szárnya például csak fele olyan hosszú, mint a Siemens-B75 turbinalapát a maga 75m-es, a világon legnagyobb hosszával. Sőt, a következő generáció még hosszabb lapátjainak tüzetes vizsgálatára is alkalmas az aalborgi központ.

Az új tesztlétesítmények az ún. HALT ( Highly Accelerated Lifetime Testing, gyorsított élettar-tam-vizsgálat) elvégzésére is alkalmasak. Ennek során a vizsgált komponenseket akár hathónapos időtartamig jóval nagyobb terhelésnek vetik alá, mint amilyenek a normál élettartam alatt érik azokat. Például a rotorlapátokat a várható normál üzemi terhelésnél jóval nagyobb amplitúdójú rezgéseknek teszik ki.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.