Befejeződött a dél-balatoni hulladékkezelési megaprojekt

A 12,6 milliárd forintos Dél-Balaton és Sió-völgye Hulladékgazdálkodási Projekt befejezéseként kedden átadták a Somi Nagytérségi Hulladékkezelő Központot.

Illés Zoltán Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a projekt legnagyobb beruházásának átadásán arról beszélt, hogy jelenleg a hulladékgazdálkodás nem állami feladat, de figyelembe véve az uniós elvárásokat, és a törekvést a rendszer hatékonyabbá tételére, bizonyos elemei visszakerülnek állami kézbe a jövőben.
Az államtitkár kifejtette, a hulladékkezelés szakmai prioritási listáján első helyen a megelőzés, majd az újrahasznosítás, utána a fizikai-kémiai kezelés szerepel. Ezt követi “esetleges” megoldásként az égetés, és csak ez után jön a sorrendben a hulladéklerakás. “Mégis üdvözölnöm kell egy ilyen regionális lerakó építését és üzembe helyezését azért, mert nyilvánvalóan kiváltja a települési hulladéklerakókat, amelyeknek a tizede se felel meg sem a magyar, sem az európai elvárásoknak” – fogalmazott.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a hulladékgazdálkodásban  olyan viszonyokat kell teremteni, hogy kifizetődő legyen mind a begyűjtés, mind az újrahasznosítás. Ennek szellemében szeretnék bevezetni, hogy a gazdálkodóknak a jövőben kötelező legyen a közszolgáltatást igénybe venniük. Ez nem a verseny ellen hatna, hanem tisztább viszonyokat teremtene – emelte ki Illés Zoltán.  Rámutatott: a regionális hulladéklerakókat nem lehet úgy gazdaságosan üzemeltetni, hogy az adott közszolgáltató területén valaki kimazsolázza a hulladékból a “legjobb falatokat”, például az áruházak újrahasznosítható csomagolóanyagait, az összes nehézség pedig a közszolgáltatónak marad.
Balázs Árpád, Siófok város polgármestere, valamint a Dél-Balaton és Sió-Völgye Hulladékgazdálkodási Konzorcium vezetője köszönetet mondott az uniónak, a kormánynak és a résztvevő 204 településnek, hogy a tervezett határidőn és költségvetésen belül, 12 milliárd 573 millió forintból megvalósulhatott a projekt. A régióban, a hét éve kezdődött összefogás eredményeként 360 ezer, a nyaralókat is beszámítva közel 460 ezer lakos hulladékkezelése válik szakszerűbbé és biztonságosabbá.

A projekt révén 40 szemétlerakó helyett 3 modern nagytérségi hulladékkezelő központ (Som, Cikó, illetve Ordacsehi) működik a jövőben. Korszerű, szigetelt lerakókban helyezik el a lakosságtól begyűjtött vegyes hulladékot. A szelektíven gyűjtött hulladékot modern válogató csarnokokban válogatják újra, majd bálázzák. A zöldhulladékból a komposztálóüzemekben jó minőségű komposzt készül. A projekt keretében épült 17 hulladékudvar is, ahol a papír, üveg és a műanyag mellett számtalan más hulladék is elhelyezhető, az építési, bontási hulladék kivételével. A 204 településen összesen 805 darab szigeten gyűjthetik a lakosok szelektíven a papír, az üveg, a műanyag hulladékot. A következő lépés a 40 elavult szeméttelep rekultivációja lesz.

A konzorcium az Európai Unió ISPA pályázatán nyerte el a program megvalósításához szükséges összeg 65 százalékát, 25 százalékot az állam, a többit az önkormányzatok teremtették elő. A projekt részeként 67  hulladékgyűjtő illetve -kezelő járművet is beszereztek, 17 településen hulladékudvarokat alakítottak ki, 4 településen átrakóállomások, 3 településen válogatóüzemek létesültek, 8 településen pedig komposztálótelepeket alakítottak ki. A számítások szerint a somi lerakó kapacitása (1,125 millió köbméter) 25-30 évre lesz elegendő.
A Dél-Balaton és Sió-völgye Hulladékgazdálkodási Projekt északi területein, Somogy és Tolna megye egy részén az üzemeltetést az AVE Zöldfok Zrt., a déli területeken, Tolna és Baranya megyékben pedig a Re-Kom Nonprofit Kft. végzi.

Ajánlott tartalom

Az elmaradott vidékek érdekében fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.