Bemutatkozott az olasz ökopénz

Olaszország is bemutatta a saját pénzverdéjében született egységes világvalutát. Az újrahasznált fémből nyert pénz a 2015. évi milánói világkiállításnak lesz a fizetőeszköze.

Hivatalosan a Berlinben február elején rendezett nemzetközi pénz- és érme-kiállításon és vásáron mutatták be, sajtóvisszhangot azonban csak az olaszországi prezentáció után kapott Itália saját világvalutája. Az úgynevezett jövőbeni egységes világvalutáról van szó, angol rövídítéssel UFWC, melynek prototípusát már Belgium, Mexikó, Nagy Britannia, Ausztrália és Németország is megvalósította. Az egy egységnyi tesztérme megszületéséről az olaszországi L’Aquilában 2009-ben tartott G8-csúcstalálkozón határoztak.

Az angolul Eco Coinnak, olaszul Eco monetának nevezett, egy uncia súlyú ezüstérmét újrahasznált fémből öntötték. A tervek szerint ez lesz a táplálkozásról és energiáról szóló milánói expó valutája. Az egységes világvaluta olasz prototípusának egyik oldalát az euró tervezője, a belga Luc Luycx rajzolta meg. A másikat, miként az olasz egyeuróst, Leonardo da Vinci rajza díszíti. Az Atlanti kódexből kölcsönzött rajzon nyolc koncentrikus körben stilizált életfa látható az öt kontinenst ábrázoló levelekkel.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.