Szennyező anyagok veszélyeztetik Mexikó egyik partszakaszát

Gyógyszerszármazékok, rovarirtó szerek és egyéb káros anyagok szennyezik a mexikói Yucatán-félszigeti Maya-riviéra alatt elterülő hatalmas víztartó réteget, azon keresztül pedig a Karib-tenger élővilágát és az emberi egészséget – figyelmeztetnek kutatók.

Az Environmental Pollution című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szennyező anyagok beszivárognak a népszerű üdülőhely alatti, vízzel telt üregekből álló hatalmas labirintusba, ahonnan aztán a Karib-tengerbe jutnak. A cikk szerint a szennyezés hozzájárulhatott a part menti korallok csaknem 50 százalékának elpusztulásához 1990 óta. A szerzők megjegyzik azt is, hogy a probléma a népességnövekedéssel várhatóan csak fokozódni fog.

“Az eredmények világosan alátámasztják egy monitoring rendszer felállításának szükségességét annak érdekében, hogy pontosan megállapíthassuk a víztartó réteg szennyezésének eredetét” – magyarázta Chris Metcalfe, az ENSZ Egyetem (UNU) kanadai székhelyű víz-, környezet- és egészségügyi intézetének vezető kutatója.
A szakember szerint a monitoring rendszer felállítása mellett megelőző intézkedésekre is szükség van ahhoz, hogy a bővülő fejlesztések ne tegyenek kárt a tengeri élővilágban, az emberi egészségben és a régió turizmusra épülő gazdaságában.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.