Betilthatják az Unióban az állatkísérleteket?

Az Európai Unió fontolóra veszi az állatkísérletek betiltását, miután az Állítsuk meg az élveboncolást! elnevezésű európai polgári kezdeményezés petícióját kilenc tagállamból – köztük Magyarországról- 1 millió 100 ezren írtak alá.

Az Európai Bizottság a következő hónapokban meghívja a kezdeményezés alapítóit, hogy elmagyarázhassák az elképzeléseiket. Ezt követően az Európai Parlament nyilvános meghallgatást tart a kérdésről.

A kezdeményezés aláírói azt a 2010-es uniós törvényt ellenzik, amely ugyan engedélyezi az állatokon végzett kísérleteket, de előírja azt is, hogy ahol csak lehetséges, más eljárásokkal helyettesítsék őket, és a fájdalom mértékét tartsák a lehető legalacsonyabb szinten. A petíció ezzel szemben az állatkísérletek teljes betiltását szeretné elérni.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő című műsorának vendége Fodor Kinga állatorvos, egyetemi adjunktus elmondta sajnos jelenleg a tudomány mai állása szerint nincsenek meg az alternatív módszerek az állat kísérletek helyettesítésére. A kezdeményezés a társadalmi felelősségvállalást erősíti és további helyettesítő módszerek kidolgozását sürgeti. Ugyanakkor vannak, akik szerint az állatkísérletek betiltása súlyos következményekkel járna. Európa lemaradna a tudományos fejlődésben, le kellene mondani bizonyos betegségek gyógyításáról, valamint a fenntartható fejlődéshez szükséges ismeretek megszerzéséről is.

Jelenleg Magyarországon, a nagy egyetemeken, a Magyar Tudományos Akadémián és néhány kórházban folynak állatkísérletek. Minden állatkísérletet külön- külön engedélyeztetni kell. A kísérleti állatok 80 százaléka rágcsáló, de léteznek madarakon, halakon, kutyákon, macskákon és kis arányban mezőgazdasági haszonállatokon végzett kutatások is.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.