Bio-tüzelőanyag algából

Beérett a termés Európa legnagyobb algatelepén. A 12 millió eurós alga- biotüzelőanyagot termelő “Allgas” projektet 2011-ben indították el a spanyolországi Chiclana-ban. Az első mikro-bioalgák mára megnőttek a közeli település használt vizében lévő tápanyagokon. A belőle nyert biomassza látja el metánnal a szállítási szektort.

A telepet az FCC építkezési vállalat filiáléja, az Aqualia irányítja, amely 5 másik partnerrel mindössze egy 200 négyzetméteres területet foglal el, de azzal dicsekedhet, hogy termelése felülmúlja az első generációs kultúrákét és ellentmond azoknak az ellenvetéseknek, amelyek szerint az algatermesztéshez sok hely és víz szükséges. „Az algatermelés nagyon eredményes volt, a belőle nyert biomasszának különösen magas az energetikai potenciálja, minden kg. biomassza kb. 200-300 liter metánt ad. Ezenkívül az algák lehetővé teszik a használt víz magas fokú megtisztítását is” – mondják az Aqualiánál.

Ezzel együtt a cég úgy véli, hogy az eredmények ellenére még korai széleskörű termesztésről beszélni Európában, mivel biodízelt még nem tudnak előállítani a masszából, mert gazdaságilag nem fenntartható. A konzorcium terve 2016-ig a centrálé kibővítése. Ha ezzel készen vannak, annyit termelnek, amennyi energiát tudnak adni 200 metános járműnek. Addig a biogázt arra használják, hogy ellássák a cádizi autóbuszokat és kamionokat, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.