Biomalom és napsütés: zöldenergia fejleszti a kiskunok vidékét

Napelemek a tanyán. – Százharminc hektáros jászszentlászlói családi gazdaságunkban környezettudatosan, ökológiai szemléletben gazdálkodunk. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER-forrásaiból finanszírozott Darányi Ignác Terv keretében pályázatot nyertünk, Működő biomalom energiaellátásához napelemes rendszer kiépítése címmel.

A pályázatban 16 napelemből álló, 4 kilowattos rendszer telepítését terveztük, amelyhez 1 128 000 forint támogatást kaptunk. A kivitelezés során – amely áprilisban fejeződött be – a napelemrendszert bővítettük: a jelenleg 24 napelemből álló rendszer 6,2 kilowatt energiát tud termelni.

Célunk egy önfenntartó, természet közeli családi ökogazdaság kialakítása, ezért az alternatív energiára való áttérést kiemelt feladatunknak tartjuk. A Kiskunok Vidékéért Egyesület LEADER HACS (Helyi Akciócsoport) munkatársai végigkísérték munkánkat a pályázatírástól a kifizetésig. Köszönjük a segítségüket, nélkülük a terv nem sikerülhetett volna.

Örülünk, hogy Magyarország napsütésben egyik leggazdagabb táján, a kiskunsági homokhátságon, Jászszentlászló tanyavilágában a pályázat révén részesei lehetünk a zöldenergia-programnak.

Az alternatív energiaellátásban nagy lehetőséget látunk, különösen azokon a területeken, ahol a napsütéses órák száma ennyire magas.

Bízunk abban, hogy egyre több háztartásban és gazdaságban létesülhet ilyen kiserőmű, amely nemcsak környezetbarát, de lehetővé teszi a független és gazdaságos energiaellátást is. S az sem mellékes, hogy ezzel jó példát mutathatunk a gyermekeink, a felnövekvő nemzedék számára.

forrás: szabadfold.hu

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.