Budapesten haltetemeket láttak

Budapest térségéből is jelentettek döglött halakat az állandó Környezeti Kárelhárítási Ügyeletre, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délután.

A tájékoztatás szerint a Rábán, a Mosoni-Dunán és a Dunán az átlagosnál sűrűbben vesznek mintát, ezek elemzése pedig nem mutatott rendellenességet, így kizárható, hogy az észlelt halpusztulás ezekről a folyókról ered. A haltetemek a Marcal folyó szennyezett szakaszáról származnak, ahol a teljes halállomány kipusztult. Ezek összegyűjtését és eltávolítását elsősorban helyben végzik, de a nagy mennyiségű tetem egy része elsodródott, így juthatott a Dunába. A területileg illetékes Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai egyébként folyamatosan járják a fővárosi Duna-szakaszt és összegyűjtik a haltetemeket.

Részleges vadászati és halászati tilalom
Újabb területeken rendelték el a vadászati és halászati, illetve horgászati tilalmat a három megyében, ahol a hétfői katasztrófa után részleges tilalmat vezettek be. Vas megyében a részleges horgászati és halászati tilalom a friss adatok szerint már a mersevári tőzegbánya tavat és a nagypiriti kavicsbánya tavat érinti. A tiltás a halászati hatóság által engedélyezet kutató tevékenységre, és a halászati hatóság által felügyelt halmentésre nem terjed ki. Győr-Moson-Sopron megyében a halászati és horgászati tilalom a Dunának a Mosoni-Duna torkolatától a komáromi vasúti hídig tartó szakaszára is érvényes mostantól.
A részleges vadászati tilalommal érintett vadásztársaságok köre a Bakonyerdő ZRt. Bakonyi vadászterületével bővült. A részleges vadászati tilalom az érintett vadásztársaságoknál azt jelenti, hogy a területük vörösiszappal borított részén és annak egy kilométeres védőzónájában, illetve a szennyeződéssel érintett vízterületeken és azok egy kilométeres védőzónájában nem szabad vadászni.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.