Veszélyes a levegő az iszappal elöntött területeken

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint, a legújabb légszennyezettségi mérések alapján Kolontár és Devecser térségében a levegő portelítettségi mértéke helyenként meghaladja az egészségügyi határértéket.

Az ÁNTSZ felhívja a mentesítésben résztvevők, illetve a lakosság figyelmét, hogy viseljenek porálarcot és védőszemüveget.
Az erősen lúgos kémhatású iszap továbbra is veszélyes, a bőrmarást és szemsérülést okozhat, belélegezve a nyálkahártyát irritálhatja. A veszélyeztetett területen a mentésben és takarításban, a terület és az ingatlanok megtisztításában résztvevőknek a következő egyéni védőfelszerelés viselése ajánlott: gumicsizma, zárt ruházat, savaknak, lúgoknak ellenálló védőkesztyű, fröccsenés veszélye esetén védőszemüveg. A veszélyes anyag bőrre kerülése esetén azt azonnal bő vízzel le kell mosni, szükség esetén orvoshoz kell fordulni. A szennyezett ruházatot, lábbeliket bő vízzel kell mosni.
Továbbra is érvényben van Kolontáron és Devecserben a szesztilalom. A két önkormányzat határozata értelmében szeszesitalokat sem árusítani, sem közterületen fogyasztani nem lehet

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.