Burgonya termeszthető hulladékból is?

A krumpli „átlagos” termesztését mindenki ismeri, jóval kevesebben azonban az alternatív megoldást. Mi is ez az alternatíva?

A FB-on Évi és Béla hívta fel a figyelmünket erre a régi „trükkre”, hisz eleink évszázadok óta alkalmazták, főleg háborús időkben.

A recept egyszerű. Ha hámozzuk a krumplit ősztől/téltől, pontosabban utóbbi esetben tél végétől kezdve, a kiscsírás héjakat elültethetjük, abból is kihajt a burgonya. Nincs tehát felesleges hulladék, bár jobb helyeken a héj a komposztba kerül. Minek dobáljuk ki tehát a csírákat, ha abból élet is eredeztethető?

Évi és Béla szerint, ha föld nem fagyott, a burgonyát egy gödörbe kell belerakni, majd feltölteni földdel. Ebben az esetben már kora tavasszal van saját termésünk, a növény fejlődni kezd. Ha ősztől fogva termelődik héj, és ez háztatások függvénye, más megoldást kell keresni, a krumpli uis kifagyhat a kertben. Akinek akad fóliasátra, könnyen áthidalhatja ezt a problémát, kérdés, szükség van-e erre, mint ahogy esetleg más megoldásra is, írja az utajovobe.eu.

Más megoldás lehet a palántanevelés, ahogy erről itt is olvasható egy rövidebb összefoglalás itt olvasható.
Egyszóval ma még kényelmes az ember, krumplit általánosságban úgy termeszt, hogy elülteti a gumókat, mivel elviekben nem drága a vetőkrumpli, akkor pedig minek vesződni az alternatívákkal.

A rafináltabbak, rátartibbak azonban már kora tavasszal újburgonyát akarnak, előbb, mint április vége, május eleje.

Mint ahogy fentebb is olvasható, van, aki úgy vette észre, előbb is termeszthető krumpli, hogy a komposztra hajigálta a héjat, majd meglepetten tapasztalta, hogy az élet ott is utat tört magának, és megjelent a növény. Ők maguktól jöttek rá, miért lehet előbb újburgonyához jutni, és mivel a krumpli közkedvelt élelem, sokan ab ovo így termesztenek. Csak pártolni tudjuk rátartiságukat. Vetőkrumplit pedig nem kell vásárolni, évről évre újratermelődik.

Már csak egy kérdést motoszkál bennem. Vajon nagyüzemi szinten megoldható lenne-e az ily módon való termesztés, vagy egyszerűen nincs szükség rá?

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.